Tuesday, July 20, 2010

Για όσους περιμένουν εναγωνίως το iPhone 4G!

Cupertino we have a problem!
Μετά την πολυδιαφημισμένη άφιξη του iPhone 4 στις αρχές Ιουνίου και τις ουρές έξω από τα καταστήματα της Apple άρχισαν σιγά σιγά τα πρώτα παράπονα να κάνουν την εμφάνισή τους (μαζί με μερικές αγωγές ορισμένων καταναλωτών). Ήταν η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που κάποιο προϊόν της Apple προκαλούσε αρνητική δημοσιότητα και έτσι η εταιρία από το Cupertino πήρε μια τολμηρή απόφαση για να λύσει (κυρίως επικοινωνιακά) το πρόβλημα. Ο χαρισματικός Steve Jobs (CEO of Apple, Inc.) ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά σε μια έκτακτη συνέντευξη τύπου, όπου παραδέχθηκε το πρόβλημα με την ποιότητα λήψης του σήματος.
i-Προβλήματα . . . 4ης γενιάς!
Όπως φαίνεται, η Apple γνωρίζει για το συγκεκριμένο πρόβλημα αρκετό καιρό τώρα. Το θέμα όμως δεν είναι τόσο το ότι παρόλο που το γνώριζαν, έβγαλαν το τηλέφωνο στην κυκλοφορία, αλλά η απάντηση του Steve Jobs. Φαίνεται πως το πρόβλημα έγκειται στο πως κρατάει ο χρήστης το τηλέφωνο, καθώς σχεδόν «αγγίζει» την κεραία του τηλεφώνου λόγω του λεπτού περιβλήματός του. Το πρόβλημα επιδεινώνεται αν κάποιος κρατάει την συσκευή με το αριστερό χέρι. Αρχικά, η λύση που έδωσε ο Steve Jobs ήταν να μην κρατάτε το τηλέφωνο με τρόπο που να δημιουργεί πρόβλημα. ( ‘No problem, don’t hold it like that’ ). Όπως καταλαβαίνουμε όμως όλοι, αυτή δεν είναι λύση. Έτσι λοιπόν, πρότεινε κάτι άλλο. Η λύση που προτάθηκε ειπώθηκε με τον πιο φυσικό τρόπο: «Πολλοί μας  έχουν πει ότι η θήκη προστασίας λύνει το πρόβλημα του σήματος. Ok. Τέλεια. Ας δώσουμε σε όλους δωρεάν θήκες» (οι οποίες μέχρι μερικές ώρες πριν πωλούνταν έναντι 29 δολαρίων). Επίσης εφεξής οι αγοραστές του iPhone 4 θα παίρνουν δωρεάν μια λαστιχένια θήκη που εμποδίζει τα δάχτυλα του χρήστη να αγγίζουν το ευαίσθητο σημείο της κεραίας. Φυσικά όσοι δεν αρκούνται σε αυτή την προσφορά, μπορούν να επιστρέφουν τα κινητά τους εντός τριάντα ημερών για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.
O Steve Jobs παραδέχτηκε ότι τα τηλεφωνήματα που τερματίζονται λόγω ασθενούς σήματος είναι 1% περισσότερα στο iPhone 4 από ότι στην προηγούμενη έκδοση του κινητού. Παραδέχτηκε επίσης ότι η κεραία έχει ένα ευαίσθητο σημείο (στην κάτω αριστερή γωνία) και ότι ο αλγόριθμος που υπολογίζει πόσες γραμμές σήματος εμφανίζονται στην οθόνη ήταν ανέκαθεν λανθασμένος. Το αφεντικό της Apple θεωρεί πάντως ότι ο θόρυβος γύρω από το ελάττωμα ήταν υπερβολικός: «Δεν πιστεύαμε ότι θα ήταν σοβαρό πρόβλημα επειδή όλα τα τηλέφωνα εμφανίζουν αυτή την ατέλεια» είπε.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Jobs παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό πριν από την κυκλοφορία της συσκευής, και δήλωσε πως οι μηχανικοί της εταιρείας δεν έχουν αρχίσει τον επανασχεδιασμό της κεραίας. Επισήμανε μάλιστα ότι «το ίδιο πρόβλημα» υπήρχε και στην  κεραία του προηγούμενου μοντέλου 3 GS. Παρόλα αυτά ο αλγόριθμος που υπολογίζει την ένδειξη σήματος στο iPhone 4 διορθώθηκε με ενημέρωση λογισμικού που παρουσιάστηκε την Πέμπτη.
Προβλημάτων . . . συνέχεια!
Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ. Παρόλο που το σήμα αποτελεί τα βασικότερο ‘ελλάτωμα’ του iPhone 4G, υπάρχουν και άλλα που κάποιοι ίσως να χαρακτήριζαν ως μικρότερης σπουδαιότητας.
WiFi
Ένα πρόβλημα με το οποίο ακόμα και ο Steve Jobs παλεύει είναι το WiFi. Η Apple ποτέ δεν παρείχε καλής ποιότητας WiFi στα προϊόντα της, και παρόλο που πολλοί ίσως να ανέμεναν ότι αυτό θα άλλαζε στο iPhone 4G, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Λόγω του κακού σήματος και την αδυναμία υποστήριξης από το δίκτυό mobile internet της AT&T και τις υποδομές του, το αφεντικό της Apple στις παρουσιάσεις του προσπαθεί να χρησιμοποιεί WiFi, αλλά απ’ ότι φαίνεται ούτε αυτό φαίνεται να του κάνει την χάρη! Σε μια από τις παρουσιάσεις του, που είχε πρόβλημα, απευθυνόμενος στην τεχνική ομάδα της Apple, λέει, “Well geez, got any suggestions?” Μακάρι να είναι μόνο ένα πρόβλημα του δικτύου του οποίο να διορθωθεί με μια από τις αναβαθμίσεις λογισμικού.
Adobe Flash
Ένα άλλο ‘θεματάκι’, αποτέλεσμα της κόντρας Steve Jobs – Adobe είναι το ότι ούτε το iPhone 4G μπορεί να αναπαράγει την πιο διαδεδομένη μορφή video του διαδικτύου, τα λεγόμενα flash (.flv). O Steve Jobs έχει αρνητική άποψη για την Adobe, αλλά γιατί αυτή η άποψή του θα πρέπει να περιορίζει τον κάθε χρήστη του iPhone?
4G?
Κάποιος θα υπέθετε από το όνομα, ότι πρόκειται για ένα τηλέφωνο 4ης γενιάς (4G) με ότι αυτό συνεπάγεται, όπως για παράδειγμα χρήση ασύρματων δικτύων 4ης γενιάς με μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. Δεν γνωρίζουμε αν η ονομασία δόθηκε ηθελημένα για να παραπλανήσει, ή αν απλώς ήταν μια σύμπτωση, αλλά πρόκειται για ένα απλό κινητό 3ης γενιάς (3G).
 
 
Όσοι έχετε παραλάβει το iPhone 4G μέσω eBay ή με κάποιον άλλο ‘ιντερνετικό’ τρόπο, απλά να το χαίρεστε! Τώρα όσο για εσάς που απλά το έχετε προπαραγγείλει μέσω των εταιριών κινητής τηλεφωνίας της χώρας…

No comments: